Select Page

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zoekopdrachten op stemcommando

Steeds meer zoekopdrachten (volgens Google 1 uit 5) worden gedaan via stemcommando’s. Dit zorgt voor een verandering in de zoekmachinemarkt en vraagt dus om verandering in zoekwoordenmarketing. Waar voorheen meer sprake was van focus op ad-hoc keywords, verschuift de focus nu naar langere keywordzinnen die normale spreektaal gebruikt zouden kunnen worden. Dus in plaats van: “SEO trends 2018” zal “Wat zijn de SEO trends van 2018” beter gekwalificeerd worden.

Link building

Wanneer je je richt op link building, is het raadzaam om dit jaar alleen links toe te voegen die voor kwaliteit staan. En dit is waar het interessant wordt, want lang niet alle kwalitatief hoogstaande links komen van de meest populaire websites. Links van websites die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied werken over het algemeen het beste. Dit werkt twee kanten op, zowel links van jouw website naar een externe website als andersom. Zogeheten ‘referral traffic’ blijft belangrijk voor SEO, maar het is slim om over link building na te denken op lange termijn.

Werk toe naar kwalitatieve en langdurige relaties met externe websites. Gastblogs zijn een tijd populair geweest om links te verkrijgen, maar Google heeft aangegeven deze meer onder loep te nemen, om spammen en irrelevante link building af te straffen.

Gebruikersgemak

Het gebruiksgemak van jouw website wordt dit jaar nog belangrijker. Wanneer jouw website gebruiksvriendelijk is, zullen bezoekers meer pagina’s op je site bezoeken. Dit helpt zoekmachines om de pagina’s te indexeren die relevant zijn voor bezoekers en ervoor te zorgen dat ze kwalitatief hoger ingeschaald worden.

Hieronder vind je enkele voorbeelden om jouw website gebruiksvriendelijk te maken:

  • Schrijf websiteteksten eerst voor bezoekers, daarna pas voor zoekmachines.
  • Test wat de snelheid van jouw website is, hoe leesbaar deze is voor zoekmachines en waar HTML verbeterd kan worden. In mijn vorige artikel kun je lezen welke tools hiervoor handig zijn.
  • Check of je website goed leesbaar is op alle apparaten en pas dit aan indien nodig.

Uitgelichte fragmenten

De uitgelichte fragmenten in Google zijn de korte omschrijvingen die onder een resultaat van een zoekwoord komen te staan op de zoekmachine resultatenpagina’s en krijgen dit jaar meer focus. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf met een uitgelicht fragment op de resultatenpagina verschijnt? In het kort: zorg dat bepaalde content van jouw website geoptimaliseerd is naar een vraag-antwoord format. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel schrijft waarin je oplossingen voor een vraagstuk geeft, schrijf dit dan zo dat het een vraag-antwoord format krijgt.

Antwoordenbox

Een ander element gerelateerd aan de uitgelichte fragmenten is de antwoordenbox voor Google. Ook dit element krijgt een zwaardere factor dit jaar. Artikelen die stapsgewijs antwoord geven op ‘hoe’ of ‘wat’ kunnen uitgelicht worden in de antwoordenbox van Google. Omdat deze box vrij bovenaan de zoekresultaten verschijnt, garandeer je een hogere autoriteit in Google. Hoe je dit doet leg ik uit in mijn volgende artikel.

Visuele zoekopdrachten

Omdat het internet steeds visueler wordt, wordt er door zoekmachines geïnvesteerd in het ontwikkelen van visuele zoekmachines. Deze investeringen zorgen ervoor dat afbeeldingen steeds beter geïndexeerd kunnen worden. Kwalitatieve en relevante afbeeldingen worden daarom nu al steeds vaker gebruikt om hoog te eindigen in de zoekresultaten. Als bedrijf is het aan te raden na te gaan of het voor jouw interessant is om visueel relevant te worden voor potentiële klanten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]